Psychosomatische fysiotherapie, toegegeven, het is geen makkelijke term. Toch is de aanpak van een psychosomatisch fysiotherapeut best logisch en veel gebruikt! De term psychosomatische fysiotherapeut bevat de term psyche (mentaal) en de term soma (lichamelijk). Dit betekent dat we lichamelijke kachten behandelen die zowel van invloed zijn op je mentale welzijn als op jouw lichamelijk welzijn. Ik kan je verklappen, dat zijn er best veel! Chronische pijn (pijn langer dan 3 maanden aanwezig), burn-out klachten, spanningsklachten, slaapproblemen, angst- en paniekaanvallen en hyperventilatieklachten zijn voorbeelden van klachten die vallen binnen het vakgebied van een psychosomatisch fysiotherapeut . Ben of ken jij iemand met deze klachten of ben je benieuwd hoe de behandeling van een psychosomatisch fysio er uit ziet? Lees dan zeker verder!
.
Als psychosomatisch fysiotherapeut heb je na de HBO-studie fysiotherapie, een 3-jarig psychosomatisch fysiotherapie mastertraject doorlopen. Dit is nodig omdat de behandeling van psychosomatische klachten meer kennis vraagt. Zo heb je meer kennis van stress-management, het ademhalingssysteem, lichamelijke ontspanning, voeding, medicijnen, aandoeningen zoals depressie, angst en burnout én slaap. Kortom, een flinke verdieping.
Langdurige hoofdpijn, rugpijn, stressklachten of een opgejaagd gevoel kunnen bij een algemeen fysiotherapeut helaas niet altijd goed behandeld worden. Dan is het zinvol om verder te kijken. Psychosomatische fysiotherapie kan zeker een grote stap in de goede richting zijn!
Het blijft fysiotherapie dus de aanpak is dan ook lichamelijk. Omdat sommige klachten ook bij een praktijkondersteuner GGZ van de huisarts of een GZ-psycholoog behandeld worden, is belangrijk om het verschil aan te duiden. De focus ligt op spieren, gewrichten en het beweegpatroon. Hoe kun je dit weer ontspannen, gewrichten weer soepel krijgen of juist sterker worden? Maar de focus ligt óók op de manier waarop jij omgaat met de klachten. Dender je maar door? Of ben je juist te voorzichtig? Wat vraag jij van jezelf en hoe kom je tot rust? Alles om te zorgen dat jij lichamelijk kan en gaat herstellen. Een brede aanpak zorgt voor het onder controle krijgen van die klachten waar jij al zo lang mee rondloopt. Vaak heb je al zo veel geprobeerd dat je de moed een beetje bent verloren. Dit is echt zonde! Weet dat meer mogelijk is, als de aanpak maar juist is.
Laat dan je gegevens achter, we vertellen je graag meer!